radyo
radyo

EKONOMİ

2017 yılında Türkiye Ekonomisi nasıl olacak?

Merkez Bankası'nın açıkladığı son veriler 2017 yılı için Türkiye'ye ekonomisine ışık tutuyor.

1 Aralık 2016 Saat: 14:06
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.354 kez okunmuştur

2017 yılında Türkiye Ekonomisi nasıl olacak?
2017 yılında Türkiye Ekonomisi nasıl olacak?

“Bankaların likiditesi güçlü, borcu kolay çeviriyor, iç talep ve şirketlerin kârlılıkları artıyor, Avrupa büyüyor, riskler azalıyor” diyen MB, 2017’den umutlu olmayı sağlayan verileri açıkladı.

Türkiye’de özel kurumlar ve bankaların artan gücünün, finansal istikrarın artarak devamını sağladığı belirtildi. Merkez Bankası tarafından detayları açıklanan Finansal İstikrar Raporunda, 2016’da artan küresel oynaklık ve yaşanan farklı şoklara rağmen Türkiye’nin güçlü iktisadi temellerinin desteğiyle finansal sistemin sağlıklı görünümünü korumaya devam ettiği bildirildi. Küresel finans piyasalarının yılın ikinci yarısı başından ABD seçimlerine kadar göreceli bir sakinlik izlediği belirtilen raporda, Japonya ve Avrupa Merkez Bankalarının politikalarının küresel likiditeyi artırdığı, İngiltere’nin AB’den çıkması, Amerika’da Donald Trump’ın seçilmesinin ardından ekonomik belirsizliğin, ülkenin para birimine değer kazandırdığı hatırlatıldı. Banka, Trump’ın vaatlerinin enflasyon beklentilerini artırması sebebiyle faizler üzerinde baskı oluşturduğu ifade edilen raporda, küresel piyasalarda faizlerin artmasıyla finansman maliyetlerinin de artmasının beklendiği ifade edildi.

Raporda, istikrarın devam ettiğini gösteren unsurlar da şöyle sıralandı:

- Türk bankaları, borçlarını çeviriyor.

- Cari açıkta 2012’den bu yana görülen iyileşme, turizm ve dış ticaretle ilgili gelişmelerle durakladı ama iyileşme devam edecek.

- Türkiye’nin en önemli dış pazarı Avrupa’da büyüme düşük de olsa devam etti. Rusya’ya ihracatta toparlanma, enerji fiyatlarının ılımlı seyri ve TL’nin değer kaybıyla artan rekabet gücü, cari açıktaki azalmayı destekleyecek.

- Dövizdeki artış şirketleri riske sokmuyor. Çünkü borçlar uzun vadeli, temeller sağlam.

- Kredi büyüme oranlarında ılımlı seyir devam ediyor. Faizlerdeki düşüş ve makro ihtiyati tedbirlerdeki gevşeme yönlü adımlar, konut ve ihtiyaç kredilerinde artışa sebep oldu.

- Jeopolitik gelişmeler, küresel büyümedeki durgunluk ve yurt içi gelişmelerin etkisiyle zayıflayan ekonomik faaliyet yerini büyümeye bırakacak. 2017’de daha olumlu olacak.

- Hane halkının tasarruf tercihinde TL’nin önceliği devam ediyor. 

- Rusya’ya ihracatta toparlanma, enerji fiyatlarının düşük seyri ve turizmdeki ivme, cari açığı ve finansman ihtiyacını azaltacak.

- Hane halkı tasarruflarında artış eğiliminin devam etmesi, finansal sistemin sağlıklı görünümünü koruyor.

- Bankaların likidite pozisyonu güçlü.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeliden, Türkiyeden ve Dünyadan Son Dakika Haberleri Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑