radyo
radyo

SAĞLIK

Ağrıya boyun eğmeyin!

7 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit (AS) Günü’nde hastalığa dikkat çeken Prof. Dr. Ali Şahin, AS’nin kontrolünde erken teşhis ve egzersizin önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Ali Şahin, 3 aydan uzun süren ve dinlendiği dönemde artan bel ağr...

5 Mayıs 2022 Saat: 10:30
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 386 kez okunmuştur

Ağrıya boyun eğmeyin!
Ağrıya boyun eğmeyin!

7 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit (AS) Günü’nde hastalığa dikkat çeken Prof. Dr. Ali Şahin, AS’nin kontrolünde erken teşhis ve egzersizin önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Ali Şahin, 3 aydan uzun süren ve dinlendiği dönemde artan bel ağrıları olan kişilere doktora danışmaları çağrısında bulundu.

İSTANBUL İGFA- Ünlü sinema ve tiyatro oyuncusu “Suna Pekuysal” ve “Deprem Dede” lakabıyla tanınan Ahmet Mete Işıkara’nın hastalığı olarak bilinen ankilozan spondilit (AS), ülkemizde her 1.000 kişiden 5'inde görülüyor.1 Halk arasında iltihaplı bel romatizması olarak da bilinen AS hastalığının en tipik belirtisi, inflamatuvar bel ağrısı. Kırk yaştan önce başlaması, sinsi olması, 3 ay veya daha uzun sürmesi ve hareketle azalması; bu tip bel ağrılarının en önemli özellikleri sayılıyor.

"ERKEKLERDE KADINLARA ORANLA 3 KAT DAHA FAZLA GÖRÜLEN BİR HASTALIK"

Bu yıl 7 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit (AS) Günü’nde hastalıkla ilgili bilgiler veren Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Şahin, vücutta birçok sistemi tutan inflamatuvar bir hastalık olan AS’nin erkeklerde, kadınlara göre 3 kat daha fazla görüldüğüne dikkat çekti. “Bu hastalık, vücudun öne doğru eğilmesine neden oluyor ve ilerleyen dönemlerde kamburluk ve omurgada kalıcı hareket kısıtlılığı gelişebiliyor.” diye ekledi.  

"BİTMEK BİLMEYEN BEL AĞRILARINA BOYUN EĞMEYİN"

AS’nin en tipik belirtisinin, sıklıkla mekanik bel ağrısıyla karıştırılan inflamatuvar bel ağrısı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ali Şahin, erken tanının önemine vurgu yaptı. Şahin, “Genç yaşta ve sinsi bir şekilde başlayan bel ağrılarına boyun eğmeyin. Eğer 3 aydan uzun süren bel ağrınız varsa, ağrınız dinlenmeyle artıyorken hareketle azalıyorsa ve sabahları 30 dakikadan fazla süren bel tutukluluğunuz varsa mutlaka doktorunuza danışın.” diye çağrıda bulundu. 

"AS TEDAVİSİNDE DÜZENLİ EGZERSİZİ İHMAL ETMEYİN"

AS hastalığında erken teşhis ve uygun müdahale ile hastaların daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebileceklerini anlatan Prof. Dr. Ali Şahin, “Mevcut tedavi seçenekleri ve düzenli egzersizlerle çoğu hasta iyi bir yaşam kalitesine kavuşabilir. Hastalar, düzenli yapacakları bel ve sırt kaslarını güçlendirici hareketler sayesinde vücut postürlerini koruyabilirler.” dedi

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeliden, Türkiyeden ve Dünyadan Son Dakika Haberleri Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑