radyo
radyo

SAĞLIK

AVRUPA'DAKİ ZEHİRLİ YUMURTA KRİZİ TÜRKİYE'YE SIÇRADI

Avrupa'nın bazı ülkelerinde yumurtalarda, fipronil maddesinin bulunmasıyla başlayan krizin ardından, Türkiye'de yapılan analizlerde söz konusu madde tespit edilmedi.

23 Ağustos 2017 Saat: 13:55
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.842 kez okunmuştur

AVRUPA'DAKİ ZEHİRLİ YUMURTA KRİZİ TÜRKİYE'YE SIÇRADI
AVRUPA'DAKİ ZEHİRLİ YUMURTA KRİZİ TÜRKİYE'YE SIÇRADI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınan bilgiye göre, çeşitli bölgelerdeki farklı işletmelerden alınan numuneler analiz edildi. Türkiye'de üretilen yumurtalarda yapılan analiz sonuçlarında fipronil tespit edilmedi.

AVRUPA'DA BİRÇOK ÜLKEYE YAYILMIŞ VE YUMURTALAR TOPLATILMIŞTI

İnsan sağlığına zararlı fipronil maddesinin bazı Avrupa ülkelerindeki yumurtalarda bulunması üzerine söz konusu yumurtaların üretildiği çiftliklerin faaliyetleri durdurulmuş, yumurtalar da raflardan kaldırılarak imha edilmişti.

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye mevzuatı gereği gıda değeri olan hayvanlarda kullanımına izin verilmeyen fipronil, gıda değeri olmayan hayvanlarda antiparaziter olarak kullanılmak üzere, sprey veya deriye damlatma formlarında ruhsatlandırılıyor.

Bitki koruma ürünü olarak ise 500 g/l fipronil aktif maddesini ihtiva edenler tohum ilaçlaması olarak mısır ve ayçiçeğinde ruhsatlı olarak kullanılabiliyor.

ORTA DERECE TEHLİKELİ BİR MADDE

Fipronil, karınca, böcek, pire, kene, termit, bitki zararlıları, kök kurtları ve diğer böcekleri kontrol amacıyla kullanılıyor. Bu maddeden, mısır ve ayçiçeği üretiminde de tel kurtlarıyla mücadelede yararlanılıyor. Dünya Sağlık Örgütü, fipronil maddesini "orta derecede tehlikeli" olarak tanımlıyor.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeliden, Türkiyeden ve Dünyadan Son Dakika Haberleri Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑