radyo
radyo

TEKNOLOJİ

Bu virüsten İzmit'te 250 mali müşavir etkilendi!

Milyonlarca bilgisayar kullanıcısının korkulu rüyası haline gelen fidye virüsleri yeniden hortladı. Mail yoluyla bulaşan bu virüs, bilgisayarınızdaki tüm dosyaları şifreliyor. Bu şifreyi kırmak için ise belli bir ücret isteniyor.

15 Ocak 2017 Saat: 14:28
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.986 kez okunmuştur

Bu virüsten İzmit'te 250 mali müşavir etkilendi!
Bu virüsten İzmit'te 250 mali müşavir etkilendi!

15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrasında yapılması beklenen siber saldırılar yapılmaya başlanmıştı. Bu saldırıların olacağını önceden açıklayan Sibel Saldırı Uzmanı Bilal Çoban’ın uyarıları doğru çıktı. Siber saldırıların yapıldığını en net şekilde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak “ABD merkezli siber saldırı yapıldı” açıklaması ile doğrulandı. Bu saldırılar sonrasında devlet tarafından gereken önlemler alınmaya başlanırken şimdi de milyonlarca insanı tehdit eden Fidye Virüsü (CRYPTOLOCKER) hortladı.

 

ÖZEL PROGRAM HAZIRLADILAR

Fidye Virüsü’nün yeniden ortaya çıkması sonrasında harekete geçen İzmit Belediyesi Genç Girişimciler Merkezi’nde faaliyetlerini sürdüren Siber Saldırı Uzmanları Dönence Güvenlik Hizmetleri Sahibi Bilal Çoban ve 9 Piksel Sahibi Cem Çelik, virüsten korunmak için özel program hazırladılar. Hazırlanan bu program sayesinde virüs bilgisayara girmediği gibi verilerinde kaybolmasına izin verilmiyor.

 

DOSYALAR ŞİFRELENİYOR

Fidye Virüsü hakkında bilgi veren Bilal Çoban ve Cem Çelik “Bizim tespitlerimize göre Kocaeli genelinde 2-3 bin kişi bu virüsten etkilendi. Virüs mail yoluyla kullanıcıların şüphelenmeyecekleri şekilde gönderiliyor. Bu mail tıklandığı zaman anında virüs bilgisayarı ele geçiyor. Bilgisayarda ne kadar dosya varsa hepsi şifreleniyor. Virüs çok güçlü olarak hazırlanmış. Bilgisayar içerisinde bulunan dosyaların bir tanesinin şifresini kırmak yaklaşık 2-3 yıl alabiliyor. Buda oldukça uzun bir zaman dilimidir” dediler.

cem-celik---bilal-cobann.jpg

15 TEMMUZ SONRASI BAŞLADI

15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrasında farklı alanlarda saldırılar olacağını dile getirmiştik diyen Siber Saldırı Uzmanı Bilal Çoban “Kentimiz genelinde ve ülke genelinde yaşanan elektrik kesintileri bunun en net göstergesidir. Siber saldırının olduğunu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak “ABD merkezli siber saldırı yapıldı” açıklaması ile görmekteyiz. 15 Temmuz sonrasında siber saldırılar hız kazandı. Bu saldırılar arasında fidye virüsü de ortaya çıktı” açıklamasında bulundu.    

 

250 MUHASEBECİ ETKİLENDİ

Dünya genelinde bu virüsün etkili olduğunu dile getiren Sibel Saldırı Uzmanı Cem Çelik “Bu virüs ile kimse baş edemiyor. Çok büyük bir yazılım hazırlanmıştır. Bize gelen şikayet ve istekler sonrasında tespit ettiğimiz kadarıyla İzmit genelinde 250 dolayında Yeminli Mali Müşavir bu virüsten etkilendi. Bilgisayarınız ele geçirilmesi sonrasında uyarı geliyor. Gelen uyarı sonrasında sizi illegal kumar ve bahis sitelerine yönlendiriyor. Burada size bir hesap numarası veriliyor. Buraya para yatırmanız durumunda size virüsü etkisiz hale getirecek şifre veriliyor. Tabi parayı alıp da şifrenin verilmediği de olmaktadır. İstenilen ücretlerde 2 bin dolardan başlıyor. Bunlar bizim tespitlerimiz” ifadelerini kullandı.

 

ÖZEL PROGRAM HAZIRLANDI

Özellikle Office programları kullanılanların hedef alındığını belirten Siber Saldırı Uzmanı Çoban “Bunun nedeni de rakamlarla işi olan insanlara daha fazla zarar vermektir. Bu durumda iş dünyasını yani ticari hayatı etkilemek içindir. Bizde bu durumun yaşanması sonrasında bizlere gelen şikayet ve istekler doğrultusunda “fidye virüsü”ne karşı koruma programı hazırladık. Bu program sayesinde kişilerin dosyaları etkilenmemesinin yanı sıra verileri de koruma altında olmaktadır. Eğer bunu sağlayamazsak kişilerin kayıpları tarafımızdan karşılanmaktadır” dedi. 

  

KİŞİYE ÖZEL SAKLAMA

Doping Veri Yedekleme Programı hazırladıklarını söyleyen Siber Saldırı Uzmanı Cem Çelik “Bu program sayesinde 4 aşamalı koruma sağlanıyor. Bulut tabanlı olarak veriler yedekleniyor. Bu veri yedekleme kişinin isteğine göre yapılmaktadır. İsteyen saatlik yada günlük veri yedeklemesi talebinde bulunabilir. Bu veriler sadece bulut tabanlı saklanmıyor. Ayrıca internet bağlantısı olmayan veri depolama yerinde saklanıyor. Buranın da şifresi sadece kişinin kendisindedir. Bu sayede kimse kişinin haricinde verilere ulaşamaz. Bu sayede en güvenli şekilde veriler saklanmaktadır” ifadelerini kullandı.  

 

HERKES HEDEFTEDİR

Bu şekilde koruma hizmeti veren firma olmadığını belirten Çelik “Hazırladığımız program sayesinde fidye virüsü gönderilmiş dahi olsa ön izleme yapılabilir. Bilgisayara bulaşamaz. Fidye virüsünün bulaştığı bilgisayarlardan tam anlamıyla bir temizleme olması mümkün değildir. Bu virüsten herkes tehdit altındadır. Özellikle büyük firmalar ve muhasebeciler hedef olarak seçilmiş durumdadır” dedi. 

cryptolockermesaj.jpg

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeliden, Türkiyeden ve Dünyadan Son Dakika Haberleri Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑