radyo
radyo
ford
Merve Coşar Elyıldırım
Merve Coşar Elyıldırım

KADINLAR BU YAZI SİZİN İÇİN

28 Eylül 2016 Saat: 18:05
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu yazı 4.677 kez okunmuştur

Mutlaka dikkatinizi çekmiştir. Her yıl Ekim ayında görsel ve sosyal medyada, marketlerde, eczanelerde, kozmetiklerde bazı ürünlerin üzerinde Pembe Kurdele’yi görmüşsünüzdür. Belki de bir çoğumuz bu minik pembe kurdelenin ne olduğunu bilmiyoruz. Nedir bu ‘Pembe Kurdele’?

1993 yılından beri her yıl Ekim ayında Meme Kanseri’nin ciddiyetine ve Meme Kanserinden korunmaya dikkat çekmek için kullanılır bu Pembe Kurdele.

Yine mi aynı şeyleri okuyacağız diye düşünüp bu yazıyı görmezden gelmeyin! Dünyada her yıl milyonlarca kadın daha önceleri böyle düşünüp, bu konuda yeterince bilgilenmediği için erken teşhis ile iyileşme şansını kaybetmiştir.  Benim başıma gelmez demeyin, kimse kendinde meme kanseri riski olduğunu düşünmez. Hatta kanser olabileceği fikri aklına bile gelmez. Maalesef kanser olma sıklığı ve olasılığının sürekli artış gösterdiği günlerde hepimiz birer kanser adayıyız. Peki, ne yapalım? Gelin düşüncesi bile korkutucu olan bu hastalıktan nasıl korunacağımızı ne gibi önlemler alacağımızı öğrenelim!

Şöyle bir düşündüğümüzde neredeyse hepimizin çevresinde meme kanseri tedavisi gören, teşhis konmuş ya da meme kanseri atlatıp iyileşmiş kadınlar vardır. Eşimiz, dostumuz, teyzemiz, halamız, üst komşumuz… Maalesef Türkiye’deki en yaygın kanser türü Meme kanseri, her 8 kadından biri yaşamı boyunca Meme Kanserine yakalanma riskine sahip. Çok büyük bir oran. Bu; yılda yaklaşık 2500 meme kanseri vakası demek. Batı ülkeleriyle karşılaştırıldığında ülkemizdeki oranlar düşük görünse de bunun genç nüfusun fazlalığı nedeniyle gözlendiği düşünülüyor. Yani önümüzdeki yıllarda ülkemizdeki genç nüfus yaşlandıkça meme kanseri görülme sıklığı da artacaktır.

Öncelikle Kimler Meme Kanseri Riski Taşıyor?

Erken adet ve geç menopoz:12 yaşından önce adet başlangıcı ve 50 yaşından sonra menopoz meme kanseri riskini arttırır.

Doymuş yağ oranı yüksek beslenme:Yağların cinsleri önemlidir. Kanola yağı ve zeytin yağı gibi tek bağlı doymamış yağlar meme kanseri riskini artırmazken mısırözü yağı ve et gibi besinler riski artırır.

Meme kanserinde aile hikayesi:Aile hikayesinde meme kanseri olanlar hastalığın oluşması bakımından yüksek risk altındalar. Fakat meme kanseri olan kadınların % 85′inin ailesinde meme kanseri hikayesi yoktur.

Aile hikayesi sadece anne, kız ve kız kardeşten oluşan yakın akrabaları kapsar. Eğer aile bireylerinden menopoza girmiş, 50 ve daha üstü yaşta meme kanseri teşhisi konmuş olan biri varsa hayat boyu risk sadece %5 artar. Aile bireylerinden menopoz olmamış olanın riski %18,6′ dır. Eğer yakın aile bireylerinden menopoz öncesi ve iki taraflı meme kanseri olan varsa, hayat boyu risk %50′ dir.

Geç yada hiç doğum yapmamış olmak:35 yaşına kadar hamilelik bir şekilde koruyucudur. Rahibelerin yüksek meme kanseri riski vardır.

Orta derecede alkol alımı:Günde 2 kadehten fazla alkol kullanımı.

Östrojen tedavisi:Çoğu çalışma 10 yıldan fazla östrojen alımının meme kanseri gelişiminde ufak bir risk artışına sebep olduğunu göstermektedir. Fakat bu çalışmalar östrojen alımının aynı zamanda osteoporoz , kalp hastalığı, Alzheimer ve kolon kanseri riskinin azalmasına sebep olduğunu vurgulamaktadır.

Geçmiş meme kanseri hikayesi Önceden meme kanseri olmuş hastaların diğer memelerinde kanser gelişme riski yüksektir. Bu risk yılda %1 ya da yaşam boyu % 10 oranındadır. Meme kanseri teşhisinden sonra klinik izlemenin sebebi, sadece hastalığın yeniden oluşmasını değil aynı zamanda diğer memede ortaya çıkabilecek kanseri erkenden teşhis etmektir.

Kadın:Kadın olmak meme kanseri oluşum riskini artırır. Fakat meme kanseri olan her 100 kadına karşılık 1 erkekte aynı hastalık görülecektir.

Hodgkin hastalığı için ışın tedavisi:Göğsüne ışın tedavisi uygulanan hastalar yaklaşık 10 yıl sonra yüksek meme kanseri riskine sahip olur, bu gruptaki hastalar erken teşhise önem verilmelidirler.

Orta derecede obezite:Obezite ve meme kanseri ilişkisi karışık olmakla birlikte yüksek riskle ilişkilidir.

***Ailesinde ve yakın akrabalarında (anne, kardeş, çocuk, anneanne, babaanne, teyze, hala vs.) meme kanseri olanlar, ilk adetini 12 yaşından önce görenler, menopoza 55 yaşından sonra girenler, hiç doğurmayanlar, kendisinde daha önce meme veya yumurtalık teşhisi konulanlar, menapozda aşırı kilo alanlar, alkol ve sigara kullananların meme kanserine yakalanma riski daha fazladır.

 

MEME KANSERİNDE HEDEF, KANSER BELİRTİ VERMEDEN TEŞHİS KOYMAKTIR.

Bugünkü teknolojiyle düzenli çekilen mamografilerle kanser henüz birkaç milimetre boyutundayken yakalanabiliyor.

Erken teşhisin ne kadar önemli olduğunu düşünürsek, 20li yaşlardan sonra risk grubu olsun olmasın tüm kadınların evde kendi kendine muayene yapması gerek. Üşenmeyip ayda sadece 5 dakikanızı ayırın ve belki de sonraki tüm hayatınızda pişmanlığını yaşayacağınız bu 5 dakikayı kendinize hediye edin. Adet günlerinin 5. ve 7. günlerinde aynanın karşısına geçip kendi kendine muayenenizi alışkanlık haline getirin.

Kendi kendine muayene için bu videoyu mutlaka izleyin.

https://youtu.be/DpWXz81PJPU

40lı yaşlardan sonra ise mutlaka yılda bir kez mamografi çektirin.

Meme kanseri geçirmişseniz, ilk üç yıl 3 ayda bir, 2- 5. yıllar arası 6 ayda bir, daha sonra da yılda bir defa muayene olun.

Ailenizde meme kanseri olan varsa da teşhis konulan yaştan sonra 10 yıl geriye gidilerek, muayene ve gerekli görülen tetkiklerle başlayın. Örneğin annesinde 45 yaşında meme kanseri çıkan bir kadının, meme kanseri için takibi 35 yaşında başlamalıdır.

Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Memede ele gelen topak, yumru, kitle

Meme başı akıntısı

Koltuk altı bölgesinde ele gelen kitle

Meme başında değişiklik (çekinti)

Meme derisinde çökme, çukurlaşma, kalınlaşma

Memede kızarıklık

Memede şişlik

Memelerde Asimetri

meme kanseri limonla anlatım ile ilgili görsel sonucu

“Kanser” kelimesi yeterince tüy ürpertici! Bu kötülüğü kendinize asla ama asla yapmak istemezsiniz! İşte bunun önüne geçmek, erken teşhis etmek için hareket geçin. Günlük rutininizde çoğu şeye üşenmediğiniz gibi, meme sağlığınız için 5 dakika ayırın! Kendi kendinize muayenenizi mutlaka yapın. Korkmayın! Farkında Olun! Geç Kalmayın!

Sağlık dolu, farkında olduğunuz mutlu haftalar…

YORUMLAR

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeliden, Türkiyeden ve Dünyadan Son Dakika Haberleri Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Yukarı ↑