radyo
radyo
ford
Hakan Elyıldırım
Hakan Elyıldırım

KILIÇDAROĞLU SAYGIYI HAK EDİYOR MU!

28 Eylül 2016 Saat: 18:05
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu yazı 3.257 kez okunmuştur

KILIÇDAROĞLU SAYGIYI HAK EDİYOR

Kılıçdaroğlu'nun adalet yürüyüşünde, Enis Berberoğlu'nun hapse atılması yalnızca tetikleyici bir unsur, bir vesile oldu. Aslında Kılıçdaroğlu öteden beri toplum vicdanını rahatsız eden adalet sorunu için yürüyor.

Biz kendi aramızda bu yürüyüşü, siyasi ve ideolojik bakış açımızın etkisi ile her zaman objektif değerlendirmeyebiliriz... Ancak; Avrupa Birliği, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve birçok uluslararası gönüllü kuruluş, Türkiye’de bir adalet sorunu olduğunu, çarpıcı şekilde ortaya çıkarıyor.

Bunlardan birisi 2006 yılında kurulan, Dünya Adalet Projesi (WJP). WJP dünya çapında hukukun üstünlüğünü ilerletmek için çalışan bağımsız, çok disiplinli bir organizasyon olan WJP, hukuka bakış açısı olarak diyor ki:

''Geleneksel olarak, hukukun üstünlüğü avukatların ve hakimlerin alanı olarak görülmüştür. Ancak gündelik güvenlik, hak, adalet ve yönetişim konuları hepimizi etkiliyor; Herkes hukukun üstünlüğünde paydaştır.''

Yani, hukukun hükümet yetkilileri üzerindeki denetimi, yolsuzluktan uzak olmak, Açık hükümet, temel haklar, düzen ve güvenlik, yasal düzenleme, sivil adalet ve ceza adaleti olmak üzere sekiz kategoride performans değerlendirmesi yapılmaktadır. 

Türkiye ''2016 Yılı Hukukun Üstünlüğü Endeksi''nde 113 ülke içinde 99'uncu sırada yer alabilmiştir. 2014 yılında 99 ülke arasında 59'uncu sırada, 2015 yılındaysa 102 ülke arasında 80'inci sırada yer alan ülkemizin son iki yılda 40 basamak birden gerilemesi, adalet ve hukukun üstünlüğü ilkesi hususlarında içinde bulunduğu durumu ortaya koymaktadır.

Bu sıralamada, bizim daha önümüzde yer alan, demokrasi yok dediğimiz veya yeni kurulan Afrika ülkeleri gibi ülkelere bakınca da durumun vahameti anlaşılıyor.

***

Hukukun Üstünlüğü Endeksinde Bizden Önce Gelen Bazı Ülkeler

Ülke Adı                       Endeksteki  Sırası

Zambia                                       81

İran                                           86                          

Sierra Leone                            95 

Nigeria                                      96

Myanmar                                  98

Türkiye                                     99

 

Maalesef aynı endekste, adil yargılama ve yargılanma, masumiyet karinesi, sanık haklarının korunması, düşünce ve ifade özgürlüğü, özel hayatın gizliliği gibi alanlarda 113 ülke arasında sadece 105'inci sıraya düşmüşüz.

Hükümet'in Yargı, Basın, sivil toplum kuruluşları tarafından denetlenmesi ve  hesap verebilirliği açısından durum daha da kötüdür... Bu kategoride Türkiye 113 ülke arasında 108. sıradadır. Bizden daha kötü olan beş ülke Kamboçya, Mısır, Özbekistan, Mısır, Zimbabve ile Venezüela'dır.  

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye'ye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılama hakkını ihlal etmekten dolayı 20 kararda ceza verdi. Ayrıca yine 2015 yılında 28 davada Türkiye'nin en fazla ifade özgürlüğünü ihlal eden ülke olduğunu açıkladı.   

Kadir Has Üniversitesi'nin, Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler anketinde, halkın yargıya olan güveni 2011 yılında yüzde 38.8 iken, 2016 yılında yüzde 35.5'e gerilemiş. Yani 2016 yılında halkın yüzde 64.5'i yargıya güvenmediğini bildirmiştir. Yargıya güvenmeyenler, adaletin olduğuna inanır mı?

Türkiye'de Kılıçdaroğlu'nun gündeme taşıdığı adalet sorunu için iki tespit yapılabilir:

*             Elinde bilgi ve belge olmadan Türkiye'de adalet var veya yok demek, münazara çocuklarının işidir. Basın, toplumsal faydası ve toplumsal maliyeti olan bir sektördür. Köşe yazmak aynı zamanda topluma karşı  sorumlu olmaktır.

*             Dünya adalet sıralamasında son sırada olmamız, Osmanlı ve Atatürk geçmişimizle övünmemize en büyük engeldir. Adalet var veya yok diye afaki tartışmalar yerine, uluslararası kurum ve kuruluşların karar, yorum ve tenkitlerini dikkate alarak düzeltmeyi tartışmalıyız.

Böyle bir durumda Kılıçdaroğlu’na saldırmak yerine adaletli bir ülkede yaşamak için gerekli ortamı Kılıçdaroğlu ile birlikte hazırlamak teklif edilmeli.

Ancak, Kılıçdaroğlu Enis Berberoğlu ya da HDP’li vatan hainleri özelinde yürüdüğünü söylerse, ona da “Yürümekle yollar aşınmaz, sen daha çok yürürsün” denir.

YORUMLAR

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeliden, Türkiyeden ve Dünyadan Son Dakika Haberleri Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

HAKAN ELYILDIRIM Köşe Yazısı "Muharrem İnce Siyasi Mefta mıdır?"18 Ekim 2023 Saat: 22:38
Muharrem İnce tekrar CHP'ye dönecek söylentileri var. Eğer böyle bir şey olursa Muharrem İnce çok fazla soruya cevap vermek zorunda kalacak. İşte o sorulardan bazıları.
MAHMUT CİVELEK'İN DÜN YEDİĞİ HURMALAR...12 Nisan 2023 Saat: 15:05
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kocaeli'nin siyasi meftaları Mahmut Civelek ve Şemsettin Ceyhan'a geçit vermedi.
KILIÇDAROĞLU'NA SORULAR8 Mart 2023 Saat: 22:21
Bazı sorular hem Cumhurbaşkanına hem de Cumhurbaşkanı adayına sorulmalıdır. Sorması bizden.
İZMİT BELEDİYE BAŞKANI İLE İLGİLİ SIKINTILAR MI VAR?4 Aralık 2022 Saat: 01:58
Fatma hanımın gönlünden Büyükşehir Belediye Başkanlığı geçiyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığına oynamak istiyorsan önce İzmit'te kendini ispat etmelisin.
SALLASAN ÇAKMA GÜNGÖR ARSLAN'LARA DEĞİYOR21 Nisan 2022 Saat: 20:57
Kocaeli'de bir sürü çakma Güngör Arslan türedi, Allah sonumuzu hayıretsin inşallah.
Tüm Yazıları
Yukarı ↑