radyo
radyo

EKONOMİ

HAKAN ELYILDIRIM'dan 'Kocaeli'nin Beleşçi Gazetecileri Neredesiniz?'

Sendikalı olmak bir medeniyet ölçüsüdür. Sendikalı işçiyi işten atıyorsa bu POSCO’nun Türkiye’deki niyetinin iyi olmadığı açıkça belli değil midir? Posco benim umurumda değil. Ama O işten atılan işçi kardeşlerimiz bizim canımız ciğerimiz. POSCO, kusura bakmayacak. Bu andan itibaren gözüm üstünde bu fabrikanın, işçiye verdiği yemeğin tuzunu fazla koysa canına okuyacağım. Elimden ne gelirse bu fabrikayı ifşa etmek için herşeyi yapacağım. Gelelim bizim BELEŞÇİ GAZETECİLERİMİZE; Ahde vefa yapacaksanız, sizi Kore’de gezdiren, iki hediye veren POSCO’ya değil, hergün sokakta yüzyüze baktığımız Kocaeli’li hemşerilerimize ahde vefanız olsun.

20 Kasım 2017 Saat: 10:32
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.607 kez okunmuştur

HAKAN ELYILDIRIM'dan 'Kocaeli'nin Beleşçi Gazetecileri Neredesiniz?'
HAKAN ELYILDIRIM'dan 'Kocaeli'nin Beleşçi Gazetecileri Neredesiniz?'

KOCAELİ’NİN BELEŞÇİ GAZETECİLERİ NEREDESİNİZ?

Kentimizde sanki sanayi kuruluşu kıtlığı varmış gibi, birde POSCO Çelik Fabrikasını bu kente sokan zihniyetin uyanıklığı sayesinde kimsenin sesi soluğu çıkmadan bir çelik fabrikası daha Kocaeli'nin canına okumaya başladı.

Hadi, vergi verir ülke kazanır dedik, işsizliğe bari katkısı olsun, kentimizin insanı iş bulsun dedik. Yine ses çıkarmadık.

Ancak dünyanın en büyük dördüncü çelik üreticisi olan POSCO, Türkiye'yi çabuk çözdü! Sendikalı işçilerle uğraşılmaz deyip, sendikaya üye olan işçileri işten attı. İşten atılanlar, hergün sokakta karşılaştığımız, Kocaeli'li bizim kardeşlerimiz, hemşerilerimiz.

Alikahya’da kurulu bulunan Posco Assan fabrikası 80 işçinin işine son vermişti. 

Şimdi bakıyorum, yerel gazetelerde bu işten atmalarla ilgili silik, soluk haberler çıkıyor.  

Fabrika önünde eylem yapan işçiler Alikâhya merkezinde broşür dağıtarak vatandaştan destek istediler. Fabrikanın, sendikalı işçileri atıp, yerine daha az maaşla çalıştıracak sendikasız ve iş güvencesiz işçi aradığı ortaya çıktı. 

Sendikalı oldukları için 80 işçisini işten atan Posco, attığı işçilerin yerine yeni işçiler almak için, gazetelere ilan vermiş.

POSCO bir ticari kuruluş. Hedefi, ticaret yapan her firma gibi doğal olarak, en az maliyetle en çok kârı sağlamak.

Bunun için de nakliyenin daha kolay ve ucuz olduğu, işçiliğin ucuz olduğu, işçilerin daha kolay sömürüldüğü Türkiye Çin’den sonraki cennet gibi gelmiş ve ülkemize gelmişler. Deniz Ulaşımı, Demiryolu, Karayolu ve Havayolu ulaşımını en rahat bulabilecekleri kent ise KOCAELİ çıkmış. Peki Kocaeli halkına bu fabrikayı nasıl kabul ettireceklerdi?

İşte burada Yerel siyasiler devreye girdi.

Kocaeli’nin yerel medyasının güçlü olduğunu, vatandaş tarafından takip edildiğini anlattılar. Bizim gazetecilerin beleşi sevdiğini söylediler.

Onları Kore’deki fabrikaya götürün, gezdirin, yedirin, içirin, dönüşte de birkaç hediye verin, ömrü billah size secde ederler dediler.

Dedikleri de çıktı!

Posco bizim beleşçileri Kore’ye götürdü. Gezdirdi, yedirdi, içirdi. Birçok güzel anıyla geri getirdi. Birkaç tane de hediye ile hepsini kafakola almış oldu.

Geldiklerinde hatırlıyorum, gazetelerde boy boy fotoğraflar vardı. Posco şehrin merkezinde çalışıyor 1 Gr çevreyi kirletmiyor. Hatta bulunduğu yeri öyle bir yeşillendiriyor ki, alıp evine sokasın gelir.

Sadece bu mu? POSCO Kocaeli’deki basını çözmüş diyorum ya, 16 TEMMUZ 2015 tarihinde POSCO, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde bir iftar yemeği verdi. Yemeğe bizim gazeteci milletinin yanısıra POSCO CEO’su JohnWon Kwon’da katılmıştı. Bakın POSCO CEO’sunun neler dediğini bir hatırlayalım;

“Ramazan Bayramınızı kutluyorum. Kocaeli’de basının son derece güçlü ve etkin olduğunu biliyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk ilk defa İzmit’te basın toplantısı düzenlemiş ve Cumhuriyet’in kurulacağını ilk buradaki basın toplantısında gazetecilere açıklamıştır. Bu nedenle Kocaeli’nin basın tarihi açısından ayrı bir önemi bulunmaktadır. Bizler de Posco Assan TST olarak bu önemin ve değerin farkındayız ve sizlerle bir araya gelmekten son derece mutluyuz.”

Yerel basınımızın gücünün bu kadar farkında olan bir kuruluş, fütursuzca 80 hemşerimizi sendikalılar diye işten atabiliyorsa, bu cesareti sadece ve sadece satılmış gazetecilerden alıyordur.  

Uyanık Posco, Türkiye’deki işçi çalıştırma, daha doğrusu insanı sömürme sistemini çözmüş. Muhtemelen çakal bir Türk muhasebecileri var. “Ne gereği var Sendikalı işçiye, yarın başımıza bela olurlar, atalım bunları, binlerce adam var dışarıda onları alalım” demiş.

Posco, burada yapacağı kâra bakar. İşçinin sosyal hakları, yaşam standardı umurunda olmaz.

İşte tam da burada Kocaeli’nin yerel basını devreye girmeli. İşten atılan 80 işçi kardeşimiz için herkes elinden geleni yapmalı.

Sendikalı olmak bir medeniyet ölçüsüdür. Sendikalı işçiyi işten atıyorsa bu POSCO’nun Türkiye’deki niyetinin iyi olmadığı açıkça belli değil midir?

Posco benim umurumda değil. Ama O işten atılan işçi kardeşlerimiz bizim canımız ciğerimiz.

POSCO, kusura bakmayacak. Bu andan itibaren gözüm üstünde bu fabrikanın, işçiye verdiği yemeğin tuzunu fazla koysa canına okuyacağım. Elimden ne gelirse bu fabrikayı ifşa etmek için herşeyi yapacağım.

Gelelim bizim BELEŞÇİ GAZETECİLERİMİZE; Ahde vefa yapacaksanız, sizi Kore’de gezdiren, iki hediye veren POSCO’ya değil, hergün sokakta yüzyüze baktığımız Kocaeli’li hemşerilerimize ahde vefanız olsun.

POSCO işine gelmezse yarın çeker gider. Yine biz bize kalırız bu kentte.   

YORUMLAR

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere 1 yorum yapılmıştır
Alkame Altınışık 20.11.2017 23:25
Adamın dibisin hammeddesisin
 

Kocaeliden, Türkiyeden ve Dünyadan Son Dakika Haberleri Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑