radyo
radyo
ford
Cihan Şahin
Cihan Şahin

GELENEKSEL EĞLENCEMİZ HALI SAHA

28 Eylül 2016 Saat: 18:05
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu yazı 4.112 kez okunmuştur

Toplumumuzdaki erkeklerin olmazsa olmazlarından birisi de futboldur. Hem yorumlamayı hem de oynamayı çok severiz. Her erkek bu konuya çok hakimdir ve kendine göre de çok iyi bir oyuncudur. Günümüzde halı saha karşılaşmalarından dolayı birçok kişi çeşitli sağlık sorunlarıyla ve sakatlıklarla karşılaşmaktadır.

     Halı saha karşılaşmaları olgunluk döneminde çalışma hayatıyla geçen günlerden arda kalan zamanlarda çok tercih edilen bir aktivitedir. Ancak halı sahalarda sakatlanma oranı oldukça yüksektir. Bazen bu aktivite adı altında yapılan beden işkencesi ölümle dahi sonuçlanabilir !!! Peki halı sahalarda sakatlanma riski neden bu kadar yüksektir?

     Bunun birçok nedeni olmakla beraber başlıca nedenlerine bakacak olursak bu aktiviteyi yapan kişinin yaşı, spor geçmişi, kilosu, postürü, kassal dayanıklılığı, eklem açısı ( ROM ), beslenme ve uyku düzeni gibi etkenleri sayabiliriz. Düşme sonucu omuz çıkması, kolda meydana gelen kırıklar gibi sakatlıkların sebebi kişinin düşmeyi bilmemesidir. Evet, düşmeyi bilmek gibi bir kavram sporun içerisinde mevcuttur. Bir futbolcu defalarca o anı yaşadığı için düşerken istemsiz bir şekilde vücudu doğru pozisyonu alır ve yumuşak bir düşüş gerçekleşir. Bu o oyuncuda artık otomatikleşmiş beceri haline gelmiştir. Bu nedenle sakatlanma riski minimaldir. Ancak 15 günde ya da ayda 1 saat halı saha karşılaşması yapan bir kişinin vücudu ve kasları bu duruma alışık değildir ve bu refleksi gösteremez.

Kassal yaralanmalara gelirsek en çok rastladığımız sakatlıklar parsiyel yırtıklar, kopmalar ( özellikle aşiltendonu ), çapraz bağ yaralanmaları, ayak bileğinde meydana gelen bağ yaralanmaları olarak sıralayabiliriz. Bu sakatlıklara neden olan dış etkenler sahanın çok sert bir zemin olması dolayısı ile şok absorbesinin olmaması, sürtünmenin fazla olması, hava sıcaklığı, yanlış ayakkabı seçimi ve ikili mücadele sonucunda eklemin normal dışı bir açıda harekete zorlanmasıdır. Kişiye bağlı etkenler ise kas kiriş ve tendonlarının zayıflığı, kassal açıların ve dayanıklılığının sınırlılığı, aşırı performans isteği, postural bozukluklar sebebiyle özellikle diz ve ayak bileğine orantısız yük binmesi, yeterli ısınma ve streching yapmama gibi nedenlerdir.

     İnsan azimli ve hırslı bir canlıdır ve oynanan bir oyun gazozuna olsa bile her zaman kazanmak ister. Ancak ilerleyen yaş, hareketsiz bir yaşam, alkol ve sigara kullanımı gibi nedenler vücudun hem kardiyovasküler hem de kassal dayanıklılığını azaltarak yüksek performansa izin vermez. Bedenimizi tanımalı ve kapasitenizi bilmelisiniz. Aksi taktirde meydana gelen bu sakatlıklar sizi günlerce ya da aylarca sıkıntıya sokacak ve yaşam kalitenizi, psikolojinizi olumsuz etkileyecektir. Spor haftada bir yapılan bir aktivite değil; ihtiyacınıza göre değişkenlik göstererek sürekli hayatınızda olması gereken bir parçadır. Bedeninizin intikamı çok ağır olmadan gelin onunla iyi geçinin.

Hepimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun. Sağlıklı ve esen kalın. Tüm okuyucularıma spor dolu günler.

 

 

“Spor bir milletin gençlerinin o ülkeyi ayakta tutmasını sağlar.”

M.Kemal.ATATÜRK

YORUMLAR

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeliden, Türkiyeden ve Dünyadan Son Dakika Haberleri Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

TATİL BİTTİ SPORA MERHABA22 Şubat 2020 Saat: 08:56
TATİL BİTTİ SPORA MERHABA28 Eylül 2016 Saat: 18:05
Spordan Sonuç Alamıyor Musunuz?28 Eylül 2016 Saat: 18:05
Bel Fıtığı Kader Değil28 Eylül 2016 Saat: 18:05
Tüm Yazıları
Yukarı ↑