Bakanlıktan anne-babalara uyarı!

15 Aralık 2016 Saat: 12:35
Bakanlıktan anne-babalara uyarı!
Dolandırıcılar, velilere dadandı. MEB’den geldiklerini söyleyerek vatandaşı kandıran firmalar, eğitim setlerini fahiş fiyatlara satıyor.

Milli eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) izinli geldiklerini iddia eden bazı firmalar, eğitim setlerini binlerce liraya satarak veliyi dolandırıyor. Piyasa değerinin çok üstünde fiyatla kapıdan eğitim seti satışı yapan firmalar, 14 günlük cayma hakkının kullanılmasının da önüne geçiyor.

* Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER ) Başkanı Avukat Rıdvan Yıldız, gelen şikayetlerde vatandaşların aldatıldığına şahit olduklarını anlatarak, "Bu işin failleri MEB'den geldiklerini söylüyor. Öğrencinin durumuyla ilgili bilgiler de paylaşıyor. Kişisel veriler üzerinden algı yönetimi yapıyorlar. Velilerin güvenini sağlıyor. Veli de bu kişilerin Bakanlık'tan geldiğini düşünüyor" dedi. Kapıdan satışlarda vatandaşlara senet de imzalatıldığına dikkati çeken Yıldız, "Daha sonra vatandaşlara hiç beklemedikleri kişiler tarafından icra takibi başlatılıyor" diye konuştu. Yıldız, öğrencilerin notlarının girildiği sistemdeki bilgilerin kapıdan satış yapan bazı firmalar tarafından ele geçirildiğini düşündüklerini ifade ederek, şöyle devam etti: "Bu bilgiler için ya içeriden ulaşabilen personel aracılık ediyor ya da sistemde açık kapı var."

* Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER ) Genel Başkanı Haşmet Atahan da, pazarlamacıların, "Bu ürünü istemiyorsanız iade edebilirsiniz, bu sizin hakkınızdır" diyerek velileri ikna ettiğini, ancak vatandaşın cayma hakkını kullanmasını önlemek için bazı taktikler uygulandığını kaydetti.

YETKİ BELGESİNİ KONTROL EDİN

* Satıcının Ticaret İl Müdürlüğü'nden alınmış geçerli bir yetki belgesi olup olmadığını kontrol edin.
* Sözleşmeyi imzalamadan önce, önemli konu ve bölümlerinin özetlendiği ön bilgilendirme formunu isteyin ve inceleyin.
* Sözleşmeyi mutlaka tarih atarak imzalayın ve bir örneğini de mutlaka alın.
* Cayma hakkınızı kullanmanız engelleniyorsa, tüketici örgütlerine, tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemesine başvurun.
* Ayrıca veliler, MEB'in ALO 147 Danışma Hattı'na veya www. meb.gov.tr'deki ilgili bölüme durumlarını bildirebilir.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız