DEPREM FELAKETİN HABERCİSİ Mİ?

26 Eylül 2019 Saat: 18:29
DEPREM FELAKETİN HABERCİSİ Mİ?
İstanbul’u sallayan deprem felaketin habercisi mi?

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İstanbul'da yıllardır kırılması beklenen Kuzey Anadolu Fayı'nın bir parçasının kırıldığını belirterek, uyarılarda bulundu.

İstanbul Silivri'de 5.8 büyüklüğündeki depremin Kuzey Anadolu Fayı'nda meydana geldiğini kaydeden Prof. Dr. Sözbilir, Marmara Denizi'nde kırılmakta olan fayın toplam uzunluğunun 50 kilometre olduğunu, bu fay parçasının en fazla 6.9 büyüklüğünde bir deprem üretebildiğini, ancak fayın İstanbul'un güneyinde devam eden parçasının 70 kilometre uzunluğunda olduğunu, bu parçanın tek başına kırılması halinde ise 7.1 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini anlattı. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şöyle konuştu:

"İki fay parçasının toplam uzunluğu 120 kilometre. Bunlar tek parça kırılması halinde 7.4 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir. Bu nedenle özellikle Avcılar gibi çürük zemin üzerinde yer alan binalarda hasar oluştu. Bu deprem, geçen günlerde 4.7 büyüklüğünde gerçekleşen depremin öncüsüdür. Ana şok niteliğindedir ve artçı şoklar devam edecektir. O nedenle depremde binaları hasar görenler, AFAD yetkililerine haber vermeli. Özellikle 20 yıldır depremle ilgili çok ciddi çalışmalar yapılıyor. AFAD'ın internet sitesinde depremden önce ve sonrasında neler yapılması gerektiği yazılı. Deprem çantası ve evde alınacak önlemler gibi. Devletin de depreme daha ciddi yaklaşması gerekiyor."

"BU SIKIŞMANIN SONU HAYRA ALAMET DEĞİL"

Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz de televizyondaki canlı yayında "Bu sıkışmanın sonu hayra alamet değil" değerlendirmesinde bulundu.

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür ise, "Bu depremin fayın iç dinamiklerini etkilemesinden endişe duyuyorum. Bugünkü deprem bu fayda kırılma başlatmıştır" ifadelerini kullandı.

Profesör Ahmet Ercan: Son sarsıntılar ‘Ben seni uyarıyorum. Daha büyük bir depremi yapacağım.’ mesajı veriyor. İşte bu gücün toplanması da hesaplarıma göre 20-25 yıl içinde olabilir.

“4.7 VE 5.8'LİK DEPREMLER KABUĞU KIRMAK İÇİN YETERLİ DEĞİL”

Sözcü’den Fatma Vurgun’a konuşan Jeofizik Yüksek Mühendisi Övgün Ahmet Ercan ise diğer uzmanların aksine fayın kırılmadığını belirtti.

Ahmet Ercan “Dün, bugün ve iki gün önce aynı yerde Silivri önünde olan 4.7 ve 5.8'lik depremler kabuğu kırmak için yeterli bir güç birikimini sağlamıyor. Ama diyor ki ben ‘Ben seni uyarıyorum. Daha büyük bir depremi yapacağım.' İşte bu gücün toplanması da hesaplarıma göre 20-25 yıl içinde olabilir” dedi.

“Büyük depremin olabilmesi için 6 milyar gigatonluk yerin kırılma direncini kırması gerekiyor. Bu kırılma direncini kırması için depremin büyüklüğünün 7.2 çıkması gerekiyor” diyen Ercan şöyle devam etti:

“Diğer bir deyimle dün, bugün ve iki gün önce aynı yerde Silivri önünde olan 4.7 ve 5.8'lik depremler kabuğu kırmak için yeterli bir güç birikimini sağlamıyor. Ama diyor ki ben ‘Ben seni uyarıyorum. Daha büyük bir depremi yapacağım.' İşte bu 6 milyar gigatonluk güç şuanda yok. Bunun toplanması da hesaplarıma göre 20-25 yıl içinde toplanabilir. Ancak uyarıcı depremlerin olacağını söylemiştim. Daha büyük bir deprem olacağını söylemek zor. Çünkü yerdeki gerginlik birikiminin ne kadar olduğunu bilmiyoruz. Beklentim eğer olursa 0.1 puan daha arttırabilir. Yer gergin şuan da kükrüyor. Her depremden sonra büyük deprem geliyor diyemeyiz.”

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız