Spordan Sonuç Alamıyor Musunuz?

28 Eylül 2016 Saat: 18:05
Cihan Şahin

Sevgili okurlarım bugün spor yapanların ortak dertlerine değinelim. Bu sorunlardan en çok kulağımıza gelenler şüphesiz ki spor yapıldığı halde bir ilerleme görememektir. Hemen hemen herkesten " 3 aydır spor yapıyorum ama bir ilerleme yok şikayetini duyuyoruz. Öncelikle şunu belirtelim spor hayatın belli bir döneminde değil her döneminde olmalıdır. Teknolojik araçlarla günde 5-6 saat vakit öldürdüğümüzü düşünürsek, günde 1 saat amaçlarımız doğrultusunda spora ayırmak hiçte zor olmamalı. Gelelim spor yapıp gelişim göremediğinden yakınan bireylere. Örneğin salonlarda yapılan ağırlık çalışmalarını ele alalım.

Kişinin yaptığı ağırlık çalışmalarında dikkat edilmesi gereken ancak çoğu eğitmenin gözünden kaçan küçük ayrıntılar söz konusu. Olması gerekenden ağır çalışmak yapılan en büyük yanlışlardan birisidir. Ağırlık çalışırken kesinlikle egomuzu kapının dışında bırakmak birinci kuralımız. Fazla ağırlıkla yapılan çalışmada hedeflediğimiz kasa konsantre olmakta zorlanıp, hareketi yaparken yardımcı görevdeki kaslara olması gerekenden daha fazla yük bindirip, hareketi yanlış yapmamız kaçınılmaz olur.

 İkincisi doğru bir postüre ( duruşa ) sahip olmak. Duruşumuzu düzeltmeden yapacağımız ağırlık çalışmaları postürün daha da bozulmasına, mevcut olan kassal dengesizliğin daha da ilerlemesine ve gün geçtikçe estetikten uzak bir görünüme sahip olmamıza neden olur. Yani önce doğal duruşu kazandıracak hareketleri yapmalı, sonra ağırlık çalışmalarına odaklanmalıyız.

Üçüncü olarak hareketleri yaparken vücudumuzun duruşu ve hareketlerin açısal akıcılığı; bu konuda malesef doğru çalışma oranı oldukça düşüktür. Ağırlık hareketlerinden benchpress hareketini ele alalım. Hedeflenen kas m.pectoralis majör( göğüs kası ), düz bir sehpaya yatarak platformdaki barı tutup göğüs hizasına indirip kaldırarak hareketi gerçekleştiriyoruz. Ancak birçok insanın yaptığı gibi fazla ağırlık takıp vücut kompozisyonunu bozarak değil!!!. Barı yukarıya iterken kürek kemiklerinin birbirine yapışık durması, omuzların arkaya atılıp stabil kalarak, itişte öne doğru gelmemesi püf noktalardır. Bu şekilde hareketi yaptığımızda yardımcı kas olan omuzun rotatorcuff( omuzun iç ve dış rotasyonu ile görevli kaslar ) kaslarının harekete etkisini minimale indirip hedeflenen bölgenin yani göğüsün daha baskın çalışmasını sağlayabiliriz. Göğüs çalışmalarında omuz sakatlıklarının yüksek oranlarda yaşanmasının sebebi de hareketi yaparken vücut stabilitesini korumamak ve omuz kaslarını harekete dahil etmekten başka bir şey değildir.

     Vücut stabilitesinin ve hareket açılarının ne kadar önemli olduğunu anladığımıza göre gelelim en önemli ve son konuya; Beslenme…

     Spor yapan bireylerin gelişim görememe anlamında en önemli sorunların başında beslenme gelir. İş temposu ve çalışma koşullarından dolayı sağlıklı ve yeterli beslenmeden uzak yaşayan insanlar malesef ki yaptıkları antrenmanın verimini tam olarak alamıyorlar. Vücudunuz antrenmandan en yüksek verimi alacaksa, bu iyi bir antrenmanın ardından gelen iyi bir beslenme alışkanlığı ile olacaktır. Çünkü o antrenmanda deformasyona uğrayan kasların onarılması,  gelişmesi, büyümesi ve  sonraki antrenmana hazır olması için beslenmeye ihtiyacı vardır. Vücudu aç bırakarak asla spor yapılmaz. Keskin diyetlerle vücudu aç bırakmak, bunun üzerine bir de spor yaparak vücudun enerji  tüketmesini sağlamak ve onu yeterli geri beslememek vücudunuza savaş açtığınız anlamına gelir.

 İnsan metabolizması çok akıllıdır. Aç kalma tehditleriyle karşı karşıya kaldığı an savunmaya geçer ve yenilen besinleri, yine böyle bir tehditle karşılaştığında kullanmak için yağ olarak depolar. Sonuç olarak keskin diyetlerle verdiğimiz kiloların çok yakında bize 2 katı ile geri döneceğini unutmayalım. Bu savaşta metabolizmanızın intikamı ağır olmadan gelin onunla iyi geçinin…

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları