Grip Aşısı Olmanın Tam Zamanı

28 Eylül 2016 Saat: 18:05
Merve Coşar Elyıldırım

Hava sıcaklığının ani ve sert düşüşü ile grip mevsimi yaklaşıyor. Güneşli sıcak günlerden, soğuk rüzgârlı yağmurlu sonbahar günlerine geçiş yaptığımız bu dönemde vücudumuz bu değişime ayak uydurmakta zorlanacaktır. Dolayısıyla grip salgınları kapımızı çalmak üzere. Peki, ne yapmak gerek? En yakın sağlık danışmanınız, bir eczacı olarak gazetedeki ilk yazımda sizlere gripten korunma yollarından bahsedeceğim.

Öncelikle gribin bulaşıcı bir viral hastalık olduğunu hatırlatalım. Grip,yüksek ateş, öksürük, hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, aşırı halsizlik gibi belirtilerle kişinin yaşam kalitesini neredeyse bir hafta süre ile düşürüyor. Üstelik bağışıklık sistemini zayıflatması nedeniyle zatürre benzeri sekonder hastalıklara yol açabiliyor. Grip aşısı grip virüsünden korunmanın en iyi yolu olduğu biliniyor.

Grip aşısı konusunda her yıl bir ihtilafa düşülüyor. Bazı sağlık uzmanları grip aşısı olmayın derken, büyük bir çoğunluk grip aşısının büyük salgınları önlediğini ayrıca risk grubunda bulunan hastalar için de hayati önem taşıdığını vurguluyorlar.

Örneğin ABD’de tüm vatandaşların her yıl grip aşısı olması sağlanıyor. Ülkemizde ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından risk grubunda bulunan hastalar için grip aşısını ücretsiz olarak temin edilebiliyor.

Risk grubundaysanız mutlaka grip aşısı olmalısınız. Yani, 65 yaş ve üstüyseniz, hastalanmanız halinde sağlığı riske girecek birisine bakmakla yükümlüyseniz veya bir bakım evinde ya da huzur evinde yaşıyorsanız mutlaka grip aşısı olmalısınız. Ayrıca 6 aylıktan büyükler ve uzun vadeli-kronik bir hastalığı bulunanlar(diyabet, hipertansiyon,kalp hastalıkları,astım,KOAH,kronik böbrek hastalıkları) ya da bağışıklık sisteminiz AIDS veya kanser tedavisi gibi bir nedenle zayıflamış olanlar da mutlak suretle aşı olmalılar.

Bunların yanı sıra anaokulu-kreşe giden çocuklar, sağlık personelleri, kalabalık ortamda çalışan ve sürekli insanlarla temas halinde olan meslek gruplarının da aşı olması öneriliyor.

İçinde bulunduğumuz mevsim henüz grip yaygınlaşmamışken aşılama için en uygun mevsimdir. Grip aşısının koruyuculuğu bir yıldır ve içeriği yer yıl değiştirilmektedir. Bu nedenle aşılama her yıl Eylül-Ekim aylarında tekrarlanmalıdır.

Peki ya grip aşısı dışında gripten korunma yöntemleri nelerdir?

Öncelikle topluluk içinde kendimizi korumalıyız, çünkü virüsler hapşırma ve, öksürme ile hareket ederek bulaşırlar. Sürekli kapalı ortamda bulunuyorsak havalandırmaya dikkat etmeliyiz.

Ellerimizi hijyen kurallarına uygun bir şekilde sabun ile yıkamalıyız.

Dengeli beslenme, düzenli uyku ve bol su içerek vücudun temel ihtiyaçlarını karşılamalıyız.

Düzenli egzersiz ve spor yapmalı, stres faktörlerinden uzak durarak, vücut direncini mümkün olduğunca arttırmalıyız.

Aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortamlardan mümkün olduğunca kaçınmalıyız.

Tüm bunların yanında vücut direncimizi arttırmak ve gripten korunmak adına etkileri kanıtlanmış Ekinezya, Beta Glukan, C vitamini, Çinko, Propolis, Kara Mürver gibi besin takviyelerini, antiviral pastiller ve spreyleri eczanelerden, eczacınıza danışarak temin edebilirsiniz.

Bonus olarak bağışıklık güçlendirici içecek tarifimiz:

Bağışıklık Güçlendirici Juice

1 elma 3 sap kereviz 4 sap lahana ½ limon 1-1.5 cm soyulmuş zencefil kökü

Tüm malzemeyi meyve sıkacağından( vitamin mineral kaybı olmaması için normal katı meyve sıkacağı değil özellikle slow-juicer tercih edin) geçirip tüketebilirsiniz.

 

Gripten uzak, sağlıklı, bol neşeli günler!

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları