radyo
radyo

EKONOMİ

ŞIRNAK'TAKİ BENZİN, LONDRA'DA SATILANDAN BİLE DAHA KALİTELİ ÇIKTI

Türkiye'deki benzin ve motorin Avrupa standartlarını yakaladı. Son yapılan araştırma Şırnak, Ağrı ve Artvin gibi illerde satılan akaryakıtın Londra'da satılanlardan da kaliteli olduğunu ortaya koydu.

30 Ekim 2017 Saat: 09:18
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.315 kez okunmuştur

ŞIRNAK'TAKİ BENZİN, LONDRA'DA SATILANDAN BİLE DAHA KALİTELİ ÇIKTI
ŞIRNAK'TAKİ BENZİN, LONDRA'DA SATILANDAN BİLE DAHA KALİTELİ ÇIKTI

Milyonlarca araç sahibi, benzin ya da motorini her zaman bildiği akaryakıt istasyonundan alır. Motor arıza yapmasın, yakıt kalitesi değişmesin diye benzin pompasını değiştirmeyenler var. Ancak son yapılan araştırma ezber bozacak cinsten. Peki nasıl?  Avrupa Birliği ( AB) ülkeleri benzin ve motorinin kalitesini saha denetimleriyle izleyip, sonuçları yayınlıyor.

AB STANDARDINDA DENETİM

AB standardındaki bu kalite denetim sistemi ülkemizde  Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılıyor. Geçen yıl 2015 denetim sonuçlarını açıklayan EPDK'nın 2016 sonuçları da ortay açıktı. 2015'te akaryakıtın yüzde 99'u standarda uygun çıkmış,  Türkiye akaryakıt kalitesinde  Almanya,  Fransa gibi birçok  Avrupa ülkesini geride bırakmıştı.

TAMAMINA YAKINI UYGUN

Son yayınlanan rapora göre;  Türkiye kalitede zirveye çıktı. EPDK'dan alınan bilgiye göre; 2016'da ülke genelindeki akaryakıt istasyonlarından toplam 704 adet benzin ve motorin numunesi alındı ve analiz edildi. Sonuç şaşırtıcı. Satılan motorinin yüzde 98.7'si, benzinin ise yüzde 100'ü teknik şartlara uygun çıktı. Ortalamada yüzde 99.3'lük bir uygunluk söz konusu.

MOTORİNDE SADECE 5 NUMUNE SORUNLU

383 adet motorin numunesinin sadece yüzde 1.3'ü (5 adet) teknik düzenlemelere aykırı çıktı. Bir başka deyişle motorin numunelerinin yüzde 98.7'si standarda uygun. Teknik düzenlemelere aykırı motorin numuneleri  Konya,  Samsun,  Hatay,  İstanbul ve  İzmir illerinden alındı.

"KALİTE FARKI YOK İSTEDİĞİNDEN AL"

Vatandaşın istediği bayiden gönül rahatlığıyla akaryakıt alabileceğine dikkat çeken EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, "Çünkü kalite açısından fark yok.  Şırnak  Artvin,  Ağrı'da akaryakıt kalitemiz nasılsa  Ankara'da,  İstanbul'da,  İzmir'de de öyle.  Avrupa ülkelerinden bile daha kaliteli. Vatandaşımız gönül rahatlığı ile kesesine uygun, hesaplı akaryakıt bayini tercih edebilir." 

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeliden, Türkiyeden ve Dünyadan Son Dakika Haberleri Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑