radyo
radyo

ASAYİŞ

BUNU YAPMAYANIN ARACI ANINDA BAĞLANIYOR

Yılladır araç sahiplerinin korkulu rüyası olan renkli cam filmleri yasakları artık resmen yaptırımları da artarak yürürlüğe girdi.

30 Ekim 2017 Saat: 22:18
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 2.642 kez okunmuştur

BUNU YAPMAYANIN ARACI ANINDA BAĞLANIYOR
BUNU YAPMAYANIN ARACI ANINDA BAĞLANIYOR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Araçların İmal, Tadil ve Montajı hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmeliği 21 Ekim 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Araçlarında renkli cam filmi kullanan vatandaşlar ise ceza yememek için filmleri söktürmeye başladı. Bununla birlikte yeniden gündeme gelen cam filmi yasağının boyutları vatandaşlar tarafından merak konusu oldu.

 

63.Madde esas alınacak

Resmi Gazetede yönetmelikle, araçlarda cam filmi ve renkli cam kullanımına ilişkin hükümde değişiklik yapıldı. Buna göre artık cam filmi ve renkli cam kullanımlarında Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 63. maddesi esas alınacak. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin ilgili maddesi ise şöyle "Ayrıca, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır” hükmünü içeriyor.

 

İkinci kez yakalanınca araç bağlanıyor

Araçlarda yönetmeliğe aykırı cam filmi kullanmanın cezasının ise 206 TL olarak belirlendi. Yani Polis ekipleri tarafından durdurulan araçlarda yönetmeliğe aykırı cam filmi var ise sürücü 206 TL cezaya çarptırılarak filmleri sökmesi için kendisine süre veriliyor. Sürücü, bu süre zarfında cam filmini söktürmeden ikinci bir defa uygulamada polis ekiplerine yakalanır ise bu kez yine 206 TL ceza yiyor ancak bu sefer de aracı teknik değişiklik nedeniyle trafikten men ediliyor.

 

Sadece orijinali serbest 

Türkiye genelinde renkli cam filmli araç kullananların sayısının ise 5 milyon civarında olduğu söyleniyor. Cam filmi cezası kendinden film camlı araçlar için geçerli olmayacak. Yani camlarında R43 olan araçlar ve uluslararası standartlarda orijinalinde “V/E” ibaresinde bulunan filmli camlar cezai işlemi kapsamayacak. Bu kural sadece öğrenci servislerini kapsamıyor. Yanı orijinalinde renkli cam bulunan öğrenci servislerinin de camlarındaki filmleri söktürmeleri ya da camlarını yenilemeleri gerekiyor.

 

Yönetmelik ne diyor?

24 Haziran 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik ise şu şekilde:
MADDE 1 – 26/10/2016 tarihli ve 29869 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmeliğin 14 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Cam filmi/renkli cam
MADDE 14 – (1) Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 63 üncü maddesinin beşinci fıkrası hükümleri saklıdır.”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin Ek IV’ünün 4.18.2.1 maddesinde yer alan “için” ibaresinden sonra gelmek üzere “Bakanlıkça seri tadilat tip onayı vermek üzere görevlendirilen kuruluştan” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin;
a) Ek V/E’sinde yer alan “Cam filmi tipi için onay kuruluşu veya görevlendirdiği kuruluş tarafından verilen Rapor Onay Numarası:  ….. numaralı rapor   (Raporun firma tarafından onaylı fotokopisi bu belge ekine iliştirilmelidir)” ibaresi,
b) Ek VI’sının 4.1 maddesi, 4.7 maddesinde yer alan “cam filmi dışındaki diğer” ve “de” ibareleri ile 4.8 maddesinin ikinci ve üçüncü cümleleri,
c) Ek XV’i, yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 4 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5 – Bu Yönetmelik hükümlerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı yürütür.

 

Söktürmek için gelenlerin sayısı çok fazla

İzmit Körfez Sanayi Sitesi esnaflarından Murat Oto Cam Filmleri isimli iş yeri sahibi Murat Engin, düzenlemeden sonra cam filmi söktürmek isteyenlerin sayılarında bir hayli artış olduğunu belirterek, “Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından cam filmi yaptırmak için gelenlerin sayıları bir anda düşüşe geçti. Bizim gibi cam filmi işi yapan esnaf arkadaşların da işleri adeta bıçak gibi kesildi. Cam filmlerinin montajlarının ücretleri aracın modeline ve kullanılan malzemeye göre değişiyor. Ortalama bir araç için 250 TL’den başlayan fiyatlar bazen bin TL’yi bile bulabiliyor” dedi.

 

İşlerimizi olumsuz etkiledi

Düzenlemenin ardından araçlarındaki cam filmlerini söktürmeye gelenlerin sayılarında bir anda artış başladığını belirten Engin, “Cam filmi olan vatandaşlar ceza yememek için filmleri söktürmeye geliyor. Cam filmlerinin sökülme maliyeti ortalama 100 TL ile 200 TL arasında değişiyor. Camlara zarar vermeden ve çizmeden sökebilmek için bazı kimyasal malzemeleri kullanıyoruz” dedi. Renkli cam filmlerinin yasaklanmasının ardından işlerinde ciddi bir düşüş olduğunu vurgulayan Engin, “Sadece bu bölgede bu işi yapan 25 – 30 esnaf arkadaş var. Yanlarında çalışan işçiler var. Bundan sonra ne yapacağız çok merak ediyorum. Birçoğumuzun aldığı malzemeler elimizde kaldı” dedi.

 

Cam filminin faydası çok

Cam filminin sadece renkli olanlarının yasaklandığını belirten Engin, “Araçlarda cam filmlerinin olmasının aslında insanlara yararı var. Renkli olmayan, şeffaf olan ve UV ışınlarından koruyan, ısı yalıtımı yapan ve birçok faydası olan cam filmleri de piyasada bulunmakta ama bizim milletimiz genellikle koyu renkli cam filmini seviyor. Cam filmleri kaza esnasında camların dağılmasını engelliyor. Renkli cam filmlerini söktürüp düzenlemeye uygun, araçların içini gösteren şeffaf ölçülerde cam filmleri araç camlarına uygulanabilir” şeklinde konuştu.

 

Cam filmi nasıl sökülür?

1- Öncelikle cam filmi kenar kısmından tırnak kullanılarak, olmuyorsa da falçata kullanılarak kaldırılmaya çalışılır. Eğer film cama çok kuvvetli bir şekilde yapışmadıysa, kaldırılan kısmından tutulan film yavaş ve dikkatli bir şekilde çekilerek camdan sökülür.

2- Film camdan sökülemiyorsa bu kez filmin ısıtılıp yumuşatılması gerekir. Bu iş için fön makinesi kullanılabilir. Fön makinesi ile iyice yumuşatılan film camdan rahatlıkla çıkacaktır.

3- Özellikle arka camlardaki filmlerin sökülmesinde rezistansa zarar verilmemesi için dikkatli olunmalıdır. Bunun için arka cam silindikten sonra koyu renk bir çöp torbası tek kat olarak camı kaplayacak şekilde kesilir ve arka cam dışarıdan tamamen bu poşetle kaplanır. İçeriden de camın altına yine tek kat siyah poşet serilir. Öncelikle sprey ile cam üzerindeki filmin her tarafına 1/3 oranında amonyak içeren su sıkılır. Daha sonra alta serilen poşet cama yapıştırılır ve araç arka camı güneş gören bir yere bırakılarak 3 saat kadar beklenir. Bu şekilde iyice ısınan ve yumuşayan film rezistansa zarar verilmeden kolaylıkla sökülebilir. Bu yöntem diğer camlar için de uygulanabilir.

4 - İnatçı filmleri sökmek için kullanılan bir yöntem de buhar makinesi kullanılmasıdır. Film kenarından kaldırılarak film ve cam arasına sıcak buhar uygulanması filmin sökülmesini kolaylaştırır.

5 - Filmler söküldükten sonra cam sabunlu su ile silinmeli, camda kalan yapıştırıcı artıkları da önce kredi kartı gibi sert bir malzemeyle, leke çıkmıyorsa da jiletle dikkatlice kazınarak çıkartılmalıdır.

6 - Bu işlemler sırasında suyun aracın istenmeyen bölümlerine sızmasını engellemek için gerekli önlemler alınmalıdır.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeliden, Türkiyeden ve Dünyadan Son Dakika Haberleri Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑