radyo
radyo

SAĞLIK

FAZLA TÜKETİLDİĞİNDE KALP KRİZİ VE FELCE SEBEP OLUYOR

Çok fazla şeker gibi çok fazla tuz da vücudunuz için iyi değil. Amerikan Kalp Birliği'ne göre zamanla kalp krizine ve felce bile sebep olma riski var. Bu nedenle birlik, günde 1500 mg tüketmenizi öneriyor, fakat 2400 mg'a düşürmek bile sizin için iyi bir başlangıç olabilir. İşte diyetisyenlere göre sodyum tüketiminizi düşürmeniz gerektiğini gösteren en önemli 4 işaret.

10 Nisan 2017 Saat: 13:16
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.910 kez okunmuştur

FAZLA TÜKETİLDİĞİNDE KALP KRİZİ VE FELCE SEBEP OLUYOR
FAZLA TÜKETİLDİĞİNDE KALP KRİZİ VE FELCE SEBEP OLUYOR
1
O kadar şişkinsiniz ki kendinizi Michelin kadını gibi hissediyorsunuz
 
O kadar şişkinsiniz ki kendinizi Michelin kadını gibi hissediyorsunuz
Birden bire her yerinizin şiştiğini hissediyorsanız ve mucizevi bir şekilde bir gecede kilo aldıysanız, bu durumun suçlusu aşırı sodyum tüketimi olabilir. Tuz, su mıknatısı gibi davranır ve sıvıları vücudunuzda tutmanıza neden olur. Takılarınız bile bunun işareti olabilir. Örneğin, bir kâse çorba içtikten sonra, daha sonra çıkaramamaktan korkup yüzüklerinizi çıkarma ihtiyacı hissediyor olabilirsiniz. Bu sorunun çözümü oldukça basit: Sodyum tüketiminizi azaltmanın yanında fazla sodyumu vücudunuzdan atmanıza yardımcı olacağı için, daha çok su içmelisiniz. Ayrıca şişkinliğe sebep olan yiyeceklerden uzak durup, şişkinliği azaltan yiyeceklere yönelebilirsiniz.
3
Ağzınız sürekli kurudur
Ağzınız sürekli kurudur
Her gün yeteri kadar su içseniz bile, çok fazla tuzlu yiyecek tüketmek söndürülemez bir susuzluk yaratabilir. Vücudunuz aldığınız sodyum miktarını sıvılarla düzenlemeye çalışır, bu yüzden çok fazla sodyum tüketimi tuzu atmanız için daha fazla sıvı ihtiyacı doğurur.
4
Yemekler tatsız gelmeye başlar
Yemekler tatsız gelmeye başlar
Tek bir yiyeceği suçlu ilan etmek doğru değil, çünkü beslenme düzeninize tuzu da dâhil ederek sağlıklı bir şekilde yaşayabilirsiniz. Fakat tuzla ilgili en önemli şeylerden biri, eğer yemeklere çok fazla ilave ederseniz, bu tada alışıp yemeğin tadının güzelliğini algılamamaya başlamanız. Tat tomurcuklarınız belli bir düzeydeki tuza alıştıktan sonra, üzerine tuz eklemeden hiçbir şey yemek istemediğinizi fark edebilirsiniz. Eğer dışarıda yemek yerken yanınızdakilerden daha çok tuz ekliyorsanız ya da evde yaptığınız yemekler, hazır yemekler veya restoran yemeklerinden kat kat tuzluysa, büyük ihtimalle tuzun dozunu kaçırıyorsunuz. Yemeklerin lezzetinden ödün vermeden tuz tüketiminizi azaltabilirsiniz. Tuzluğunuzdaki tuzu boşaltıp yerine lezzetli bir baharat karışımı doldurun. Yemeklerde kırmızı biber, sarımsak, soğan ve hatta limon gibi sos ve baharat kullanımı size farklı bir damak zevki kazandırmaya yardımcı olurken, sodyumu da çok fazla özlememenizi sağlar.
5
Doktorunuz tansiyonunuzun yüksek olduğunu söyler
Doktorunuz tansiyonunuzun yüksek olduğunu söyler
Amerikan Kalp Birliği''ne göre, normal şartlarda tansiyonunuzun 120/80 civarında ya da daha düşük olması gerekiyor. Tansiyonunuz çok yüksek olmadıkça belirtileri fark etmezsiniz, fakat tahlillerde sonuçlarınızın yüksek çıkması çok fazla sodyum tükettiğinizin bir işareti olabilir. Bu durumun kötü tarafı, yüksek tansiyon tedavi edilmedikçe kalp hastalığına, böbrek hasarlarına sebep olabilir ve zihinsel işlevlerinize zarar verebilir.Doktorunuz, tuz tüketiminizin yüksek tansiyonun bir etkeni olup olmadığını tespit edebilir ve bir yeme düzeni getirerek bu problemi çözebilir. Tuz yerine başka baharatlar tüketmek, her zaman yemeklerin etiketlerini inceleyip bir porsiyonda ne kadar sodyum olduğunu kontrol etmek de oldukça akıllıca bir fikir. Yemek düzeninizde yapacağınız birkaç küçük ayarlama, tuz tüketimiyle başa çıkmanıza ve sağlığınıza olan faydalarını sürmenize yardımcı olabilir.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeliden, Türkiyeden ve Dünyadan Son Dakika Haberleri Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑