radyo
radyo

EKONOMİ

HÜRRİYET'E BORÇLANMA YETKİSİ VERİLMEDİ

İzmit Belediye İzmit Belediyesi Eylül Ayı Meclis Toplantısı geçtiğimiz hafta Salı günü gerçekleştirilmiş, belediyeye ait hizmet ve temizlik araçlarının satın alınması için Belediye Başkanına yetki verilmesini içeren maddeler için ara meclis kararı al

13 Eylül 2019 Saat: 17:41
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.518 kez okunmuştur

HÜRRİYETE BORÇLANMA YETKİSİ VERİLMEDİ
HÜRRİYET'E BORÇLANMA YETKİSİ VERİLMEDİ

55 Milyonluk borçlanma onaylanmadı

Maddeyle ilgili söz alan CHP İzmit Belediyesi Meclisi Grup Başkan Vekili Necat Çakır, “İlgili madde, komisyondan oy birliği ile geçildi. Ancak bu taşıtların alınması için kullanılmak üzere 55 milyon TL’lik paranın kullanılmasını muhalefet partisi onaylamadı. Kurumlar öz kaynak kullanımına müsait değilse yabancı kaynak kullanımı devreye girer. İzmit Belediyesi taşıtları ve iş makinelerini kiralamıştır. Yapılan araştırmalarımıza göre satın almanın kiralamadan ziyade daha karlı olacağı kanaatindeyiz” dedi. Devamında 183 aracın kiralanması ve satın alınması durumunda ortaya çıkan ödemeler ve kredi tutarlarını mecliste açıklayan Çakır, “Toplamda 183 araç için bir ayda kiralama bedelimiz 1 milyon 776 TL. 12 ayda 21 Milyon 312 bin TL, 60 ayda 106 Milyon 560 bin TL ödememiz oluyor. 183 aracı satın almış olsak kredi tutarı 45 Milyon TL. Faiz giderimiz 15 milyon 163 bin TL. Toplam maliyeti 60 milyon 163 bin TL olarak karşımıza çıkıyor. 199 araç alınması talebimiz var” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kasadan 1 lira çıkmayacak

Çakır, “Belediyenin kasasında 37’nci ayda 1 Milyon 426 bin TL, 48’inci ayda 17 Milyon 112 bin TL, 60’ncı ayda 34 Milyon 224 bin TL kalıyor. Nihayetinde 3’üncü yılın sonunda belediyenin kasasından1 lira çıkmayacak. Karar verecek olan meclistir. Komisyon raporunun fazla bir şey ifade etmediğini hepiniz biliyorsunuz” dedi. AKP Meclis Üyesi Hayrettin Ünlü, “Necat bey dün belediyeyi borçlandırmışsınız derken bugün borçlanmayı anlattı. Ben kısaca bunun neden olmayacağını özetleyeceğim. Plan bütçe komisyonundan geçen mecliste 55 milyon kredi çekme talebi vermiştir. Tüm araçların tahmini kiralama bedeli 59 milyon TL olarak ortaya çıktı. Satın alınacak 199 araç için tahmini bakım onarım, kaza ve parça giderleri dahil 36 ayda kredi ile 85 milyon 103 bin TL. Bu araçların bakımı için 30 kişiye yakın bir personel gideri gerekecektir. İzmit Belediye Başkanına kendisine öz kaynakları olan araçların alınması için yetki veriyoruz. Ancak kredi çekme durumunu onaylamıyoruz” dedi.

Binek araçlar ile iş makineleri aynı torbada

AKP Meclis Üyesi Muharrem Tutuş, “Burada şöyle bir eksik var. 45 milyon TL kredi çekeceğiz. Satın almak için 20 milyon TL daha lazım. Burada unutulmuş bir şey var. O ek 14 aracın ne kadar tutacağı yazmıyor. İzmit’in menfaati için kafa yoran herkese teşekkür ediyoruz. Buradan çıkacak karar şimdiden hayırlı olsun” dedi. AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Soydabaş, “Bizim sıkıntımız şu: Eğer bu araçlar aynı torbada olmasaydı onaylardık. Kredi almanın kamu zararı olacağını düşündük” dedi. Ardından söz alan CHP’li meclis üyesi Ünal Özmural, “Sonuçta bir ortak yolu bulmaya çalışıyoruz. Buradaki araçların çoğu iş makinesi. İhaleye çıkıyoruz. Önümüze bu araç listesine bugünkü ekonomik krizlerde kaç firma teklif verir. Bu kadar yaşı geçmiş araç, bu kadar adet. Biz 3-4 yıl sonrasını konuşuyoruz. Bugün önemli bir gün. Bu kadar farkı elinde bulunduran ve ihaleye almış bir firmaya yıllarca mahkum edersiniz. Bir vidanjörü, kepçeyi kiralamak kadar yanlış bir şey olamaz. Biz bundan sonraki 3 yılı konuşuyoruz. Siyasi polemiğe hiç gerek yok. Borçlanmama konusunda aynı fikirdeyim. Lütfen gerçekçi olalım. İzmit Belediyesi’ni müteahhitlere mahkum etmeyin.

31 aracı öz kaynaklarımızla aldık

AKP’li Meclis Üyesi Hayrettin Ünlü, “Biz geçtiğimiz dönemde aynı kanaate varmıştık. Biz 31 tane kiralanması pahalı olup satın alınması doğru olan 31 aracı kendi öz kaynaklarımızla almıştık” dedi. CHP’li meclis üyesi Çetin Sarıca ise, “Aslında burada ortak bir kanıya varmışız. Burada çok net bir durum var. Sizin ve bizim rakamlarımız birbiriyle örtüşüyor. Ben de şöyle bir öneride bulunuyorum. Binek araçlarla iş makinelerini ayıralım. Gerekirse bir toplantı daha düzenleyelim. Yetki verdiniz sağ olun ama hangi parayla alacağız” dedi.

Göreve geldiğimizde 30 milyon TL borç vardı

İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Dilek Yalçın, “31 Mart’ta göreve geldiğimizde 30 Milyon TL ödenmesi gereken borcumuz vardı. Hesaplarda karışıklık oldu sanırım. 183 araç için 36 ayda kredi artı faizi ile beraber kiralanması durumunda 63 Milyon TL gibi bir rakam çıkıyor” şeklinde konuştu. Mali İşler Müdürü tarafından “199 aracın satın alınması durumunda yaklaşık maliyeti 54 milyon 278 bin TL olarak karşımıza çıkıyor. 2018 yılında 86 aracın maliyetleri 862 Milyon TL’lik gider. 183 aracın satın alınması durumunda 67 Milyon 723 Bin TL tutuyor. Kiralanması durumunda ise 63 Milyon 936 Bin TL” açıklamalar yapıldı.

Keşke 207 milyon borç bırakılmasaydı

Hayrettin Ünlü, “Ara ihaleye çıkmak zorunda kalacaksınız. O da ayrı bir maliyet” derken Ünlü’ye tepki gösteren Hürriyet, “50 Milyonluk bir maldan bahsediyoruz. Sizi ciddiyete davet ediyorum. Özellikle ricam: Biraz daha ciddiyete davet ediyorum. Bir önceki toplantıda farklı konuşuyorsunuz. Şimdi farklı konuşuyorsunuz” şeklinde yanıt verdi. Devamında Başkan Hürriyet, “Keşke 31 Mart itibariyle 207 Milyon gibi bir borç bırakılmasaydı da bugün kendi imkanlarımızla alabilseydik. Kime ne kazandırmak düşünülüyor bilmiyorum. Bu ihaleye de kimler giriyor biliyoruz. Kimlere kaynak kazandırılıyor biliyoruz. Bu ihaleye kimlerin girebileceği belli. Keşke kasada milyonlar olsaydı da tek tek alabilsek” ifadelerini kullandı.

Benden en ufak uzlaşı beklemeyin

Devamında Muharrem Tutuş, “Sizin söylediğinize göre biz bazı firmalarla görüşüyoruz. Ben bunun kabul etmiyorum. Sizin başka niyetleriniz varsa bilmiyorum. Ben şahsım adına söylüyorum. Arada çok da fark yok. Sizin de bu kenti düşündüğünüzü farz edersek belediyenin borçlanmasını istemiyoruz. Siz burada bazı firmaları kayırdığımızı söylerseniz benden en ufak bir uzlaşı beklemeyin” derken Hürriyet, “Kreş Müdürlüğünü, Veteriner İşleri Müdürlüğünü bile kurdurmadınız. Neyin uzlaşması” dedi. Muharrem Tutuş ise, “Lütfen mevzumuz o değil. Bana böyle pis işlerle ithamda bulunmayın. Beni, bizi bilmediğiniz bir şeyle itham etmeyin. Varsa bildiğiniz bir şey açıklayın. Yoksa iftira atıyorsunuz” şeklinde konuştu.

Vadi İzmit’in geliri ile araç alırsak Cedit Mahallesi’ni nasıl yapacağız?

AKP’li Meclis Üyesi Vedat Yoldaş, “Bütün belediyelerin borcu var. İzmit Belediyesi kirli bir belediye olarak bırakılmadı. Cedit Projesi daha önemli. Krediyi keşke Cedit Projesi için düşünseydiniz. Vadi İzmit zaten yapılacak. İzmit’in geleceği adına gerçekten en önemli projenin bu olduğunu düşünüyorum. Bu konuda İzmit Belediye Başkanımızın büyük cesaret göstereceğini düşünüyorum” dedi. Hürriyet, “Diyorsunuz ki Vadi İzmit Projesi’ndeki evleri satın bu araçları alın diyorsunuz. Cedit’i ne ile yapacağız. Bu kadar kolay değil lütfen siz de biliyorsunuz arkadaşlar” dedi. Ardından komisyon raporu oylamaya sunuldu ve oy çokluğuyla kabul edildi. Toplantıda Hürriyet’e araçların satın alınması ile ilgili yetki kararı verilirken kredi çekme yetkisine onay çıkmadı. Hürriyet, “Ben de vatandaşımıza milletin parasının nasıl ziyan edildiğini anlatacağım. Bunu da en etkili yollarla anlatacağım” ifadelerini kullandı. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeliden, Türkiyeden ve Dünyadan Son Dakika Haberleri Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑