radyo
radyo

TATİL

MUMBAR'DAN ŞIRDAN'A, YOLUNUZU ADANA'YA DÜŞÜRECEK LEZZETLER

Türkiye'nin mutfak kültürüyle ön plana çıkan şehirlerinden Adana damak çatlatan lezzetlere sahip. İşte en çok dikkat çekenleri..

1 Mart 2017 Saat: 09:01
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 3.972 kez okunmuştur

MUMBAR'DAN ŞIRDAN'A, YOLUNUZU ADANA'YA DÜŞÜRECEK LEZZETLER
MUMBAR'DAN ŞIRDAN'A, YOLUNUZU ADANA'YA DÜŞÜRECEK LEZZETLER

Türkiye'nin en özgün ve en lezzetli mutfaklarından biri Adana'ya ait. Adana mutfağı ülkemizde et ve kebap kültürünün en iyi temsilcilerinden biri olarak dikkat çekiyor. Medeniyetlerin beşiği olması ile farklı kültürlerden de izler taşıyan Adana mutfağında birbirinden lezzetli yemeklerin yanında baharat kullanımı da yaygın. Dünyaya nam salmış lezzetleri ile Adana'ya yolunuz düşerse bu damak çatlatan tarifleri mutlaka tadın. İşte Adana mutfağının öne çıkan yemekleri...

Mumbardan şırdana yolunuzu Adanaya düşürecek doyulmaz lezzetler

Adana Kebap

Koyun etinden yapılan Adana kebap, kuyruk yağı ve kırmızı biber ile harmanlanıyor. Sumak, yeşillik ve salata ile servis edilen Adana kebap mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında.

Adana Kebap

Yüksük Çorbası

Mantı çorbası olarak da bilinen bu enfes çorba, mantı, nar ekşisi, biber salçası ve nane ile birlikte harmanlanarak hazırlanıyor.

Yüksük Çorbası

Analı Kızlı

Analı kuzulu olarak da bilinen bu yöresel yemek, kıyma ve bulgurun hamur şekline getirilerek içerisine kıyma gibi malzemeler konulması ile elde edilir. Bu top hamurların içerisine misket köfte veya küçük hamur topları da ilave edilerek salça içerisinde pişirilir ve servis edilir.

Analı Kızlı

Bici Bici

Bahar ve yaz aylarında Adana yöresinde sevilerek tüketilen tatlıların başında gelen bici bici, şerbet, nişasta ve pudra şekeri ile rendelenmiş buz karışımından oluşuyor. Serinletici bir tatlı olan bici bici, Adana dışında Akdeniz bölgelerine de yayılmış bir tarif olarak dikkat çekiyor.

Bici Bici

Lahmacun

Ünü dünya sınırlarını aşmış olan lahmacun Adana'nın damak çatlatan lezzetlerinden. Diğer yörelere kıyasla daha dolgun bir hamurla hazırlanan lahmacun bol kıyması ile sizi baştan çıkarabilir.

Lahmacun

Sarı Burma

"En sevdiğim tatlı baklava" mı dediniz? O zaman siz hiç sarı burma yemediniz. Cevizle hamurun en güzel birlikteliği...

Sarı Burma

Şırdan

Adana'da çokça tüketilen şırdan sakatat yemeklerinin en sevilenleri arasında. Kuzunun mide kısmından hazırlanan ve içine pirinç doldurulan bu dolma tipi yemek Adana'nın medar-ı iftiharlarından biri.

Şırdan

Kırkkat

Şırdan benzeri bir başka sakatat yemeği olan kırkkatın ne olduğu aslında adından da anlaşılabiliyor. Yine bir tür dolma ama hayvanın sarıldığı bölgesi daha kalın olduğu için şırdana nazaran biraz daha sert oluyor.

Kırkkat

Mumbar Dolması

Kuzunun bağırsaklarının içi doldurularak elde edilen bu nefis dolma maydanoz, domates ve soğan gibi lezzetlerin karıştırarak dolmanın içerisine konulması ile yapılıyor.

Mumbar Dolması

Kaynar

Bir nevi lohusa şerbeti olan kaynarı kış aylarında hastayken içtiğinizde 'dipçik gibi' olabilirsiniz, öyle de şifalıdır. Aklınızın bir köşesinde olsun.

Kaynar

Misis Ayranı

Kebabın yanında en iyi ne gider? Tabii ki ayran! Hele ki böyle krema gibi kıvamlısı olursa...

Misis Ayranı

Kedi Batmaz

Mısır unu, süt kaymağı, ceviz, kaz ciğeri... Bu dördü bir araya gelir de ortaya kötü bir sonuç çıkabilir mi? Bu arada Bolu mutfağında da bu isimde bir yemeğimiz olduğunu hatırlatalım.

Kedi Batmaz

Kaz Başı

Kaz demişken kaz başından bahsetmemek olmaz. Her kuzuda sadece 150 gram kadar bulunan özel bir etten yapılan bu yemeğin tadına doyum olmuyor.

Kaz Başı

İçli Köfte

İçli köftenin sahibi çoktur ama Adana'nınki haşlama oluşuyla diğerlerinden ayrılır. Hele şöyle ısırdığında yağı damladı mıydı...

İçli Köfte

Fellah Köftesi

İncecik bulgurun salçalı sos, baharat ve sarımsakla doyumsuz beraberliği... Üzerine de ince kıyılmış maydanozu gezdirince, bir tabak yetmez olur.

Fellah Köftesi

Kamhi Çorbası

Bazı yörelerde yapılan keşkeğe benzeyen bu çorba, özel günlerin vazgeçilmez ritüelidir. Dövme buğday ve et kazanda uzun uzun pişirilir. Ortaya çıkan lezzet tarifsizdir.

Kamhi Çorbası

Aşlama

Meyan kökünden yapılan bir değişik içecektir. Özellikle yaz aylarında Adana'nın sıcağını kesmeye birebirdir.

Aşlama

Karakuş Tatlısı

Hamurun içine cevizi sarmışlar, sonra da bol yağda haşlamışlar. Üzerine de cısss diye soğuk şerbeti boşaltmışlar. Eh bu kadar yedikten sonra bir tatlıyı hak ettik değil mi?

Mumbardan şırdana yolunuzu Adanaya düşürecek doyulmaz lezzetler

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeliden, Türkiyeden ve Dünyadan Son Dakika Haberleri Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑